










SOSYAL UYUM VE UYGUNLUK BELGELERİ VE DENETİMLERİMİZ
Çalışanlarımızın çalışma şartlarını iyileştirmeyi, içinde yaşadığımız toplumu ve çevremizi korumayı umursuyoruz. Bu doğrultu da üretim tesisimizde, yönetimden üretime, iletişiminden atık yönetimine kadar tüm faaliyetler etik kurallar çerçevesinde hayata geçirilmektedir. Firmamız BSCI, SEDEX, GOTS gibi uluslararası bağımsız organizasyonlar tarafından denetlenmekte ve sertifikalandırılmaktadır.
SEDEX (Tedarikçi Etik Data Paylaşımı),
Sedex; ( Supplier Ethical Data Exchange )tedarik zincirlerini oluşturan firmaların etik konularda sürekli gelişimini hedefleyen alıcıların oluşturduğu etik iş uygulamalarının gelişimini destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Sedex denetimleri SMETA metodolojisi ile 3. Taraf onaylı denetim firmaları tarafından habersiz olarak yapılır.
ETİ Ethical Trading Initiative ‘i kabul eden firmaların çoğu Sedex ‘i kabul etmektedir. Dünyanın her yerinden firmalar Sedex’e üye olarak ortak veri tabanını kullanmak, çalışma gruplarında ve kararlarda rol almak, ve diğer Sedex üyeleriyle iletişime geçmek vb haklara sahip olurlar SMETA, Sedex tarafından oluşturulan zorla çalıştırma, çalışma saatleri, cocuk işçiliği önleme, örgütlenme özgürlüğü, iş sağlığı ve güvenliği, yönetim sistemleri, ayrımcılık, ödemeler ve özlük haklar, fason işçilik / tedarik zinciri, insan hakları, tedarik zinciri yönetimi konularını kapsayan şirketlere verilen bir Sosyal Uyum Denetim Sertifikasıdır.
BSCI (Business Social Compliance Initative )
Dilimizde “İşletme Sosyal Uyumluluk İnsiyatifi”‘ anlamına gelen Avrupa Etik kaynak kullanımlı sosyal izleme sistemidir.
Dünya çapında tedarik üretim zinciri içerisinde yer alan kurumların çalışma şartlarını daha iyi hale getirebilmek ve açık iş ve üretim taleplerine cevap verebilmek için oluşturulmuştur. Üretim yapan veya tedarik yapılan kuruluşların bulunduğu ülkelerin sosyal şartlara ne kadar uyduğunu izler ve tedarikçilerin sosyal performanslarının sürekli iyileşmesini teşvik eder.BSCI Dilimizde “İşletme Sosyal Uyumluluk İnsiyatifi”‘ anlamına gelen Avrupa Etik kaynak kullanımlı sosyal izleme sistemidir. Dünya çapında tedarik üretim zinciri içerisinde yer alan kurumların çalışma şartlarını daha iyi hale getirebilmek ve açık iş ve üretim taleplerine cevap verebilmek için oluşturulmuştur. Üretim yapan veya tedarik yapılan kuruluşların bulunduğu ülkelerin sosyal şartlara ne kadar uyduğunu izler ve tedarikçilerin sosyal performanslarının sürekli iyileşmesini teşvik eder.
Yasal uygunluk, Çalışma saatleri, Çocuk işçiliğin önlenmesi, Zorla çalıştırma, Örgütlenme özgürlüğü, Ayrımcılık, İşyeri sağlık ve güvenliği, Sosyal uygunluk yönetim sistemleri, Çevre, Adil ücretlendirme, Tedarikçi,fason ve taşeronlar, Çalışan hak ve sorumlulukları kapsayan şirketlere verilen bir Sosyal Uyum Denetim Sertifikasıdır.
ICS (Initiative Clause Sociale)
Dilimizde sosyal sorumlulukta ilk adım anlamında gelmektedir. 1998 yılından günümüze kadar gelmiş Fransa merkezli bir kuruluş olup üye markalarının çalışanları için koşulları sürdürülebilir bir şekilde iyileştirmek ve fabrikaların ilerleme ve sosyal uygunluğunu uygulamayı görev edinmiş bir kuruluştur.
Ülke iş kanunları, İSG yönetmelikleri,Çevre Yönetmelikleri,Ülke anayasası,ILO ilkeleri gibi konularını kapsayan işyerlerine verilen Sosyal Uyum Denetim Sertifikasıdır.
Fair Wear Foundation (Adil Giyim Vakfı -FWF)
Hazır giyim endüstrisinde insanca çalışma koşullarını teşvik etmeyi hedeflemektedir. Hollanda Avrupa pazarına giden giysiler genellikle düşük-ücretli ülkelerde üretilmektedir. Çoğu zaman bu ucuz giysiler, kabul edilemez çalışma koşulları altında üretilmektedir. FWF, Hazır Giyim Endüstrisi için iş Uygulamaları Davranış Kuralları ile çalışmaktadır. Üye şirketler bu davranış kurallarını kabul etmektedir. Böylece kendi fabrikalarındaki çalışma koşullarını, davranış kurallarının hükümleri bakımından denetlemeyi ve gereken yerlerde iyileştirmeler yapmayı kabul etmiş olmaktadırlar.
GOTS (Global Organik Tekstil Standardı )
Global Organic Textile Standart Uluslararası çalışma grubu, tanınan dört üye organizasyondan oluşturulmuştur.
Global Organik Tekstil Standardı tüketicide yeterli güveni sağlayabilmek için, ham maddenin hasadından başlayarak, çevre ve sosyal sorumluluğu olan üretimden etiketlemeye kadar olan süreçte, tekstil ürünlerinin organik statüsünün garanti altına alınabilmesi amacıyla, dünya-çapında tanınabilir gereklilikleri belirlemek için oluşturulmuştur.
BCI (Better Cotton Initiative)
Better Cotton Initiative, (dilimizde iyi pamuk girişimi anlamına gelmektedir.) Pamuk tarımı ve 21 ülkede uygulamalarda daha iyi standartları destekleyen, kâr amacı gütmeyen, çok paydaşlı bir yönetim grubudur.
‘’Better Cotton’’ çevre üzerindeki baskinin azaltilmasi ve çiftçilerin geçim ve refah seviyelerinin iyilestirilmesini hedefleyerek yetistirilen pamuktur ve daha sürdürülebilir pamuk üretimi için dünyaca tanınan bir standart olup bu standarta uyum sağlayan iş yerlerine verilen bir sertifikadır.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ VE SERTİFİKALARIMIZ
Kalite yönetim sistemimiz; öncelikle müşterilerimiz tarafından tanımlanan kaliteyi hedefleyerek; kaliteyi yönetimin kalite ve verimliliğiyle paralel olarak sürekli geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Başlıca hedeflerimiz;
• Sürdürülebilir kalite
• Paralelinde uygun maliyet
• Zamanında sunum
ISO 9001 Kalite Belgesi
Kalite yönetim sistemlerinin temelini oluşturur. ISO 9001 standart şartlarını sağlayan kuruluşlara verilen bir belgedir. ISO; (International Organization for Standardization dilimizde Uluslararası Standartlar Kuruluşu) bu standartı geliştiren kuruluşun adının baş harflerinden oluşmuştur. Bu kuruluş uluslararası standartlar oluşturmak yoluyla uluslararası ticareti ve ticaret hacmini arttırmak amacıyla bir çok standartlar kuruluşunun ( TSE dahil) üyeliğiyle faaliyetlerini yürütmektedir.
Standardın temel odağı müşteridir. Müşteri memnuniyetine uygun çalışılmasını hedefler, ona yönlendirir.Bu standartın temel amacı işletmelerde disiplinli bir yapı kurarak tecrübe edilmeden, deneme-yanılma methodları uygulamadan kurumsal bir yönetim yapısına kavuşmaktır.
ISO 27001 Kalite Belgesi
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standart şartlarını taşıyan firmalara verilen bir belgedir.İşletmelerin gelişen teknolojilerle beraber her geçen gün daha fazla iş yüklediği bilgi alt yapılarının güvenliğini sağlamaya dönük oluşturulmuştur. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sayesinde kurumlar bilgi altyapılarını belirleyip, bu varlıklara yönelik olası tehlikeleri analizi ederek, bu risklerin oluşması durumunda hangi kontrolleri uygulayacaklarına ve hangi kontrolleri uygulamayacaklarına karar verirler. Bu sistem çalışanları, iş süreçlerini ve bilgi teknolojileri (BT) sistemlerini kapsar.
Bilgi güvenliğinin sağlanabilmesi bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve kullanılabilirliğinin yeterli düzeylerde sağlanabilmesi ile mümkündür
ISO 13485 Kalite Belgesi
ISO kurumu tarafından yayınlanan, mevzuat amaçları bakımından şartlar başlığına sahip medikal cihaz üreticilerine uygulanabilen kalite yönetim standardıdır. Bu sertifika el değmeden tıbbı malzeme üretebilen işletmelere verilen bir sertifikadır. ISO 9001:2008 standardına ek olarak bir takım gereklilikler getiren standart, dünyada birçok ülkede kabul edilip uygulanmaktadır. Bu standartlara sahip işyerlerine verilmiş bir kalite belgesidir.
CE
Avrupa Birliğinin (AB), teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla ürünlerin teknik yapılarına ilişkin mevzuatı daha basit ve genel hale getirmek için 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini sağlık, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösteren ve Conformité Européenne kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir Birlik işaretidir.
Blue Line
Gümrük işlemlerinde güvenilirliğini kanıtlamış, belirli bir dış ticaret hacmine veya sabit sermaye yatırımına sahip, mali yeterliliği tasdik edilmiş, kayıtları izlenebilir olan kişilere tanınan ve gümrük ve dış ticaret faaliyetlerinde belli kolaylıkların tanınmasına olanak veren özel bir belge ve haktır. Bu belgeye sahip işletmeler ihraç edeceği ürünlerini herhangi bir güvenlik aşamasına takılmadan direk ihraç edebilme gücüne sahiptirler.